9 Aralık 2014 Salı

Keman Çalmayi İstemek
Merhabalar

  Bugün size keman çalma isteğim hakkında ve bu konuda ki yaptığım araştırmalarımı anlatacağım.
Belki içinizde ya da çevrenizde enstrüman çalmayı çok isteyen ama bir türlü cesaret edemeyen arkadaşlarım vardır. Elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

Violin
Violin

   Öncelikle beni keman çalma sevdam üniversite yıllarına dayanmaktadır. Herkes gitar çalma sevdasındayken ben keman da keman diye tutturuyordum. Beni cezbeden bir tınısı, kendimden alıp götüren, ruhumu okşayan ezgisi vardı. Karar vermiştim keman çalmak istiyordum. Karar vermek işin yarısını bitirmek demekti. Ama bu durum benim için öyle olmadı.

  Keman kurslarını araştırdığımda diğer kurslar gibi grup halinde alınmasının ilerleme açısından çok yavaş olacağını öğrendim. Keman demek birebir ders demekmiş. Ücretlerini sorduğumda 2009 yılında saatlik ücreti için 130 tl dediler. Bu bir öğrencinin ödeyemeyeceği bir miktardı. Çok üzüldüm ama hevesim hiç kaçmadı. Bir gün elbet başlayacaktım..

  Aradan yıllar geçti; Okulum bitti, işe başladım ve sonra evlendim. İçimde hep bir ukte olarak kaldı.. Evlilikte  iş-ev arası mekik dokuduğunuzda kendinize özel bir zaman ayırmak istiyorsunuz. İşte tam bu anda yıllarca beklediğim keman kursuna gitme fikri tekrar belirdi. Tekrar araştırma sürecine girdim. O kadar alaylı diye tabir edilen kurslara denk geldim ki şaştım kaldım. 

-"Hangi konservatuvarı bitirdiniz?" 
-"Okula gitmedim ki. Kendim öğrendim. Nasıl öğrendiysem sana da öyle anlatacağım" gibi konuşmalara maruz kaldım. Tamam kendi kendine öğrenebilmiştir. Bir şey demiyorum ama herkes böyle öğrenecek diye bir kaide mi var?

 İşi usulüne göre öğrenmek istiyordum. Notalarla başlayıp yavaş yavaş ilerlemek bu kadar zor olmasa gerek diye düşünürken gönlüme göre konservatuvar mezunu hocalarla bir arada olma şansını yakaladım. Keman çalmayı öğrenme sevdam böylece başladı..

Nefes Müzik
Nefes Müzik Eğitim Merkezi-Keman dersi aldığım sınıfım
 Keman çalmak bir tutkudur bence.. Diğer perdeli çalgılara göre tabi ki daha zordur. Çünkü notanın yerini tam olarak doğru basabilmek tecrübe kazandıkça, pratik yaptıkça oluşabilecek bir şeydir. "Çok iyi çalabiliyor musun ?"diyecek olursanız "elbette hayır "derim. Kırk fırın ekmekten daha fazlasını yemem lazım. Ama çalabildiğim kadarı  bile beni mutlu etmeye yetiyor.
  Yirmi yedisinden sonra keman çalmaya teşebbüs etmek bile bence büyük bir başarı. Ya sizce?


David Garrett and Marcus Wolf - Smooth Criminal (HD)




12 yorum:

  1. ve keman bir kadına çok ama çok yakışıyor. benim de kuzenim çalar ve acaip görünür gözüme resmen bir yıldız olur parlar. Amaaa şeey kemanda usta olana kadar o çıkan sesler var ya hıh işte onlar adamı mahvediyor yaa , kuzenim çalışmalar yaparken o kemanı kaç defa kafasında kırmak istediğimi bi bilsen heheh :) keman ciddi çalışma gerektiriyor ve başarınca da harika bir enstrüman.
    Asla vazgeçme ve çok çalış, sürekli çala çala harikalar çıkacak ortaya. e tabi yakınlarına da sabır diliyorum kikiki <3<3<3<3

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle bayana cok yakisiyor..baslarda cikan sesler beni bile sinir etmeye, moralimi bozmaya yetiyordu. Beni de dinleyen esimdi..ilerledigimi ben tam kestiremesem de eşim "yok yok onceleri neydi o sesler" deyip kahkahayi patlatiyor..cok fazla cabalamak gerekiyor ve elimden geldigince yapiyorum..

    YanıtlaSil
  3. Piyano Çalan biri olarak Yazıyı okurken neler hissettim anlatamam.. Iyiki böyle bir adım atmışsın..Yürekten tebrik ederim!..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tsk ederim canim..Piyano calmak bambaska bir yetenek bence..Keman calarken hocam da piyano ile eslik ediyor.O kadar hosuma gidio ki keman ile piyano uyumu anlatamam

      Sil
  4. Bende keman çalmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım.. İstiyorsan karar verdiysen ne duruyorsun o zaman ? Yapabilirsin.

      Sil
  5. Müzik... Sadece dinlemek yetmiyor o kadar haklısın ki. Şu veya bu şekilde içinde yanında beraberinde olmak istiyorsun. Ben de çat pat gitar çalıyorum bir ara çok ciddi heveslenmiştim; sonra araya başka şeyler girdi yarım kaldı derslerim. Ama bundan iyi fırsat olmaz sanırım tekrar başlayabileceğimi gösterdin hatırlattın bana. Çok teşekkür ederim. Bu arada keman için çok küçük yaşta başlamak gerek derler hep, böyle korkuturlar insanları. Öyle olmadığını da göstermiş oldun. Yolun açık olsun müzik hep bizimle olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Tekrardan gitar sevdanı ortaya çıkarabildiysem ne mutlu bana.. Keman da profesyonel olmak istiyorsan evet küçük yaşta başlamalısın. Parmakların çok çabuk adapte olabilir ona göre şekillenebilir. Ama benim gibi amatörce sevdanı sürdüreceksen yaşın bir önemi yok bence..Öğrenirken zorlanıyorum çünkü parmaklarım olması gerektiği gibi olamıyor bazen..O şekli almıyor ama vazgeçmeyip devam ediyorum.

      Sil
  6. seni tebrik ederim yaşın öğrenmekte hiç bi önemi yok çok ii yapmışsın ben de lise döneminde keman ve şan eğitimi almıştım konservatuarı çok istiyordum ama öğretmen olmak varmış nasipte :) şimdi kemanım dolabımın tozlu raflarında bekliyor ve baktıkça içim gidiyor keşke ben de senin gibi bi adım atabilsem de dönebilsem eski günlere..

    YanıtlaSil
  7. Çok ama çok teşekkür ederim..Şan eğitimini daha geçen gün Müzik okulundaki hocayla konuştuk.
    O kadar zor bir eğitim ki Şan eğitimi. Hayranım Şan eğitimi alanlara..Asıl ben sizi tebrik ederim yaptıklarınız herkesin yapacağı şeyler değil..Bir adım atabilirsiniz aslında..Ya da aklıma şey geliyor acaba böyle çalmak isteyip de ara vermek durumunda kalanlar için birşeyler mi yapsak? Tabiri caizse birbirimize gaz versek ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nerde oturuyosun hangi kursa gidiyorsun belli olmaz belki gaza gelirim :) 6 yıl tekirdağda yaşadım istanbulda yeniyim çevreyi çok bilmiyorum ve tanıdık kimse olmadığından çok sıkılıyorum çeşitli aktivitelere katılmak lazım geldiğim şehirde 1 yıl Latin dansları eğitimi aldım belki de dansa geri dönerim bilemiyorum çok kararsızım :)

      Sil
    2. Ben Gebze'deyim..Ben de üniversite yıllarında Latin kursuna gitmiştim. Acayip zevkliydi hala unutamam..

      Sil